
חלב משנה צבעים
:חומרים
(חלב רווי שומן (3% זה טוב *
צלחת *
צבעי מאכל *
סבון כלים *
מקל אוזניים *
שלבים:
נשפוך את החלב לצלחת ונמתין עד שיפסיק לנוע *
נטפטף כמה טיפות של צבע מאכל לצלחת *
נטבול את קצה מקל האוזניים בסבון הכלים *
נטבול את המקל בעדינות במרכז הצלחת *
איך זה קורה ?
חלב מורכב בעיקר ממים, אבל הוא מכיל גם ויטמינים, מינרלים, חלבונים, וטיפות זעירות של שומן. שומנים וחלבונים רגישים לשינויים בתמיסה בה הם קיימים.
הסוד של הצבעים המתפזרים טמון בכימיה של טיפת הסבון. סבון כלים, בגלל מאפיינים דו-קוטביים (קצה אחד קוטבי והשני לא) מחליש את הקשרים הכימיים שמחזיקים את החלבונים והשומנים בתמיסה. הקצה הקוטבי של הסבון, שהוא הידרופילי (אוהב-מים), מתמוסס במים, והקצה הלא-קוטבי, שהוא הידרופובי (חושש-מים) מתחבר לכדוריות השומן בחלב. כאן מתחיל הכיף!
המולקולות של השומן מתעקלות, מתגלגלות ומתרוצצות לכל הכיוונים בעוד שמולקולות הסבון רצות אחריהן. במשך כל "משחק התופסת" הזה, מולקולות צבע המאכל נדחפות לכל מקום, ובאופן זה אנו מסוגלים לעקוב בקלות אחר כל הפעילות הבלתי נראית הזו. כשהסבון מתערבב באופן שווה עם החלב, הפעולה מאטה ובסופו של דבר נעצרת.
לקבלת ניסויים למייל, מוזמנים להצטרף לרשימת התפוצה
